Hvordan sikrer DU din daglige dose?

av | 6. januar 2022 | Blogg

Tenk at vi fortsatt prater om hjemmekontor, covid-19, teamsmøter og «den nye normalen». Da min kollega Bodil i 2020 skrev i sin blogg at vi håper dette er over til etter påske, så håper vi nå at vi kanskje kan snakke om en bedring etter påsken 2022?

Starten på et nytt år er for mange preget av gode forventninger, følelsen av å nullstille, få blanke ark med fargestifter til – og gjerne noen nyttårsforsetter. Det går mot lysere tider og mange deler av næringslivet er preget av optimisme. Og vi vet at vi skal være takknemlige; vi som bor i det beste landet og lever på den grønneste grenen.

Samtidig skal vi ta på alvor at mange bransjer har det beintøft akkurat nå. Mange er både redde og lei hele situasjonen.

Dette inspirerer i alle fall meg til å være bevisst fokusert på verktøy og gode hjelpemidler som kan bidra til å gjøre noe positivt ut av vanskelige situasjoner – både på jobb og generelt.

Men hvilke verktøy og hjelpemidler?

Hva kan vi faktisk gjøre? Vi som er «litt leie» og som har skyldfølelse som følge av det. Som ikke kan påvirke totalen annet enn med å overholde regler og retningslinjer, og forholde oss lojalt til det fagmiljøene til enhver tid deler av informasjon? Som må «prøve å gjøre det beste ut av det».

Det er her den daglige dosen kommer inn.

Den daglige dosen av aktiviteter som frigjør ulike hormoner, som påvirker oss og gjør en stor forskjell!

Det finnes faktisk noen gode verktøy som vi kan jobbe helt konkret med selv, og som gjør oss sterkere mentalt. Som senker stressnivået og styrker muligheten for å stå stødig i krevende arbeidshverdager. Og som gjør at vi kan være en bedre versjon av oss selv i møte med andre. Enten det er kolleger, kunder, familie eller venner. Og enten møtene er fysiske eller digitale.

Sosiolog Knut T. Reinås ved Aker Universitetssykehus sier følgende:

«Vi er fra naturens side utstyrt med innebygde, rusfremkallende stoffer, som frigjøres og blir virksomme ved visse aktiviteter og inntrykk. Da starter visse kjemiske aktiviteter i hjernen, og spesielt i hjernens lystsenter.»

La oss se litt på noen av disse stoffene:

D – dopamin
O – oksytosin
S – serotonin
E – endorfin

D – dopamin – belønning i form av frigjøring av dopamin spiller en viktig rolle for oss mennesker. Spising, sex og jakt på nye opplevelser, er eksempler på aktiviteter som frigjør dopamin i hjernen. Når vi får oppfylt våre behov, kvitterer hjernen med en følelse av ro, glede og velvære.

Dopamin involveres når vi er motiverte, gleder oss, ser fram til opplevelser og aktiviteter, og det aktiveres bla. når vi gir noen en fin overraskelse.

O – Oksytosin -også omtalt som «kjærlighetshormonet», eller klemmehormonet, og produseres i hjernen blant annet under fødsler, for å bidra til å skape en emosjonell tilknytning mellom mor og barn. Oksytosin øker empati og oppmerksomhet. Forskere ved Karolinska instituttet i Stockholm har blant annet påvist at oksytosin er svært sentralt for sosiale interaksjoner, både i de nære relasjonene, men også når større grupper og team skal etableres. Når oksytosin frigjøres, blir du mer avslappet og åpen, som for eks når man er forelsket.

S – serotonin har å gjøre med bla. sinnsstemning, søvn og våkenhet, metthet og sultfølelse, smerteopplevelse og impulskontroll.  Serotonin har evne til å stimulere humøret i positiv retning. Stoffet tar del i hjernens humørskiftninger og frigjøres ved glede og lidenskap. Og vet du hva? Det frigjøres også ved å praktisere takknemlighet. Og denne praksisen, når vi gjennomfører det aktivt og systematisk, gir store utslag bla på energi, humør og søvnkvalitet.

Det forskes også mye nå på hva som skaper livsglede, og kurset The Science of Well-Being på Yale University er interessant og nyttig hvis man er interessert i temaet. Det ligger gratis på nettet, går over 10 uker, og er tilgjengelig for alle.

E – endorfin – kanskje det stoffet de fleste av oss har hørt om før, og har et forhold til? Endorfiner frigjøres ved behov, for eks ved fysiske anstrengelser, og er et naturlig og smertestillende stoff. Mange av oss kan kjenne igjen velværefølelsen litt ut i treningsøkten, for ikke å snakke om etter at aktiviteten er avsluttet. Det kalles gjerne kroppens egen morfin. Og utløses også av både latter og gråt. Så det kan være fornuftig å utsette seg for begge deler, med jevne mellomrom.

Mulig endorfinrushet er noe av grunnen til at aktiviteten vinterbading har tatt helt av denne sesongen? Det gir et endorfin-fyrverkeri, er kortreist, gratis og bærekraftig.

Hvis du i tillegg inviterer med deg noen som du da gir en overraskelse og klemmer litt på (innen din kohort), så har du satt i gang en mengde positive effekter. Godt for både humøret og helsa.

Og du: Det å være ute i naturen gir en del av disse effektene i seg selv!

Hvordan sikrer du din daglige dose?

Du er veldig velkommen til å ta en uforpliktende, men personlig drøs rundt disse temaene med oss i Evan-Jones. Enten det er for å oppleve egen arbeidshverdag som enda bedre, eller for å bygge teamet ditt videre. Eller en kombinasjon.

Selv fullførte jeg Mindfulness (filosofisk og teoretisk bakgrunn, forskningsgrunnlag og praksis) ved NTNU i 2021. Jeg har fått mye og bred erfaring gjennom egen praksis, hvordan vi selv kan ta gode grep for å stå bedre rustet i krevende arbeidshverdager, ved hjelp av mental styrketrening og gode prioriteringer.

Noen anbefalinger:

  • Raushetens tid, Kathrine Aspaas. Om tillit, åpenhet og bunnlinje.
  • Stillhetens råskap, Anders Meland. Om mindfulness – trening og prestasjon.
  • We are HUMANS, not ZOOMans, Pellegrino Riccardi. Foredrag. Se profil på talerlisten.no.
  • Mindfulness 9 attitudes, Jon Kabat-Zinn. Om takknemlighet. Se video på YouTube.

Anbefalingene er valgt ut basert på egne preferanser, og det som har gitt meg stor interesse for, og noe innsikt i, temaene. 

Medarbeidersamtalen – et praktisk program

 Gode medarbeidersamtaler bidra til økt trivsel, motivasjon og bedre prestasjoner. Nå kan du delta i et praktisk program for ledere som ønsker å utvikle sin kompetanse i å gjennomføre gode medarbeidersamtaler. De beste lederne bruker en rekke verktøy når de...

les mer

Medarbeidersamtalen

  I vårt arbeid med å utvikle ledere og team, kommer vi ofte innom temaet medarbeidersamtaler. Dette nyttige verktøyet, som når det blir brukt smart, gir stor verdi og nytte for både leder og medarbeider. Og som kan skape mye frustrasjon når det ikke gjennomføres...

les mer

Forhandlinger i praksis

 «Hvis I ikke kan li’  lugten i bageriet, så forsvind!»Dette utsagnet ble jeg møtt med helt i starten av en forhandlingsprosess. Vi snakker skandinavisk luftfart, sent 80-tall. En tid som fremdeles bar preg av «Management by terror and fear». Forhandlinger på...

les mer

Digital fredagsdrøs 26. april

 Også denne gang er det en digital versjon slik at du kan bli med uansett hvor i landet du befinner deg.Temaet er ledertrender for 2024/2025. Vi deler noen spennende tanker rundt litt av det som rører seg innen ledertrender, og vi gleder oss!26. april 2024 kl....

les mer

Lær å bli en coachende leder

 Bli med på vårt praktiske coachingprogram på 4 samlinger, som starter 16. mai!Coachende ledere bruker en rekke verktøy når de hjelper medarbeidere med å oppnå ønskede resultater. En coach påpeker alternativer, inspirerer, bygger opp selvtillit og kompetanse,...

les mer

Fra god på fag til god på å lede andre

 Er du ny som leder og trenger noen verktøy i hverdagen? Som ny i lederrollen, kan man trenge litt påfyll og verktøy til å håndtere daglige situasjoner. Det er ofte små endringer som skal til for å oppnå bedre resultater.God på fag Når man er dyktig i faget sitt,...

les mer

Mindfulness, lederskap og prestasjon

  I jobben som rådgiver møter jeg ofte ledere som ønsker seg verktøy for å håndtere stress. Som ønsker å bli enda mer effektive, få enda mer inn i en allerede full og stressende hverdag. Med den bestillingen, er det ofte veldig naturlig å...

les mer

Velkommen til oss, Ingjerd!

 Evan-Jones vokser og vi bygger nå opp en avdeling i Oslo-området. I den forbindelse er vi stolte av å presentere Ingjerd Torp Sletner som vår nye rådgiver.– Muligheten jeg nå har fått i Evan-Jones, anser jeg som et privilegium. Det å kunne...

les mer
Ewy Myrhaugen

Ewy Myrhaugen

Teamleder og senior rådgiver