Det er kun plass til én leder – NK-tittelen skaper frustrasjon

av | 28. mars 2019 | Ledelse

Jeg ble først introdusert til tittelen nestkommanderende (NK) da jeg gjennomførte førstegangstjenesten i indre Troms i 2000. For en vanlig mening i hæren var NK tittel en tilsynelatende flott og høyt respektert tittel, som hørte til langt oppe i det militære hierarkiet. I forsvaret kommanderes det, og deles ut ordre, og da vil nestkommanderende være en naturlig tittel.

I næringslivet deles det ikke ut ordre, ikke kommanderes det heller for den saks skyld, med mindre en jobber innen politi, brannvesen eller helsevesen. Kommanderende blir i mine ører en lite treffende tittel for en leder i 2019. De fleste bedrifter er i dag besatt av utdannede mennesker som ønsker en viss form for autonomi og selvstyring på arbeidsplassen.

En rolle som kan skape utfordringer

Min erfaring med NK-tittelen i næringslivet er i beste fall blandet. Jeg forstår at en person må ha hovedansvaret når daglig leder ikke er tilstede, men jeg ser allikevel to utfordringer med NK-stillingen. Den første utfordringen jeg erfarer er forholdvis enkel å justere, den andre mye mer krevende.

Det første jeg tenker på er manglende rolle- og ansvarsbeskrivelse. Hva innebærer det av oppgaver, mandat og myndighet å besitte stillingen? Manglende beskrivelse skaper mye unødvendig støy i organisasjonen og kan videre føre til misnøye og i verste fall oppsigelse hos de ansatte.

Vil ikke spille andrefiolin

Jeg skal prøve å eksemplifisere min andre utfordring, som er betydelig vanskeligere å håndtere, gjennom spekulasjonene rundt Nils Arne Eggen sin reansettelse i Rosenborg i 2014.

Eggen er en av de mest meritterte trenerne i norsk fotballhistorie. Han hadde enorm suksess med Rosenborg på 90- tallet hvor han stort sett gjorde rent bord i tippeligaen i en årrekke. 2010 var siste året Nils Arne Eggen sto ved roret på Rosenborg-skuta, men i 2014 ble det en del skriveri i media da han ble vurdert som en «hjelpetrener» for trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun.

Den gang TV 2-ekspert Mini Jakobsen, som selv spilte under Nils Arne Eggen, uttalt da «For en ting er sikkert: hvis du ansetter Nils Arne Eggen som hjelpetrener i et trenerteam, så spiller han ikke andrefiolin, det kan du bare glemme. Nils Arne er dirigenten, uansett».

Min erfaring tilsier at personer som besitter en NK-stilling har ofte en tydelig preferanseprofil. Det betyr at de har tydelige meninger om hvordan de ønsker å ha det i en gitt situasjon. Personer som besitter NK-stillingene er etter min erfaring ofte overveiende dominerende, inspirerende eller analytiske typer. De tydelige personlige preferansene har ikke ført dem inn i NK-stillingen, de har tatt stillingen enten bevisst eller ubevisst.

Når NK-personen tar styringen

Selv om den titulerte NK-personen ønsker det beste for bedriften, de ansatte og alle rundt dem, ligger det i deres natur å styre og dirigere. De må faktisk gå inn i en rolle for å ikke ta styringen og da blir det unaturlig.

Tar NK-personen over styringen, det være seg i møter, bestemmelser eller gitte situasjoner, vil de ødelegge autoriteten til daglig leder. Dette kan resultere i en intern maktkamp. Noe à la det vi er vitne til i maktkampen som utkjempes mellom Trine Skei Grande og Abid Raja i det politiske partiet Venstre.

Dessverre er det de ansatte dette går ut over, de som er det viktigste for bedriften. De blir taperne! De blir usikre, hvem er det egentlig som bestemmer hos oss? Dette er ofte et spørsmål som beveger seg rundt i rommet som en stor rosa elefant.

Hva er dine tanker rundt NK-rollen? Hvilke erfaringer har du i din bedrift?

Kontakt oss gjerne for en god drøs rundt temaet, vi i Evan-Jones lar oss begeistre av innspill og tanker fra dere som leser bloggene våre
Roar Fjeldheim

Roar Fjeldheim

Senior rådgiver og coach

Terje Landmark

Terje Landmark

Senior rådgiver og coach

Roger Årdal

Roger Årdal

Daglig leder og senior rådgiver

Er lederteamet klar til å levere i 2023?

  Som drivere innen ledelse, strategi og salg, vet vi at det arbeidet som legges ned nå i november og desember er avgjørende for resultatet i året som kommer. Det er naturlig å ha fokus på strategi, salg, kulturen i bedriften osv. Like naturlig...

les mer

Mindfulness, lederskap og prestasjon

  I jobben som rådgiver møter jeg ofte ledere som ønsker seg verktøy for å håndtere stress. Som ønsker å bli enda mer effektive, få enda mer inn i en allerede full og stressende hverdag. Med den bestillingen, er det ofte veldig naturlig å...

les mer

Velkommen til oss, Ingjerd!

 Evan-Jones vokser og vi bygger nå opp en avdeling i Oslo-området. I den forbindelse er vi stolte av å presentere Ingjerd Torp Sletner som vår nye rådgiver.– Muligheten jeg nå har fått i Evan-Jones, anser jeg som et privilegium. Det å kunne...

les mer

Hvordan gi kunden godfølelsen?

 Kundens valg er basert på følelser. Ingen valg blir tatt uten at følelsene er påkoblet.Da kan det være en god ting å skaffe seg innsikt på hvordan ulike persontyper reagerer i ulike situasjoner, og hvorfor, og samtidig få innsikt i hva du som...

les mer

Stress over tid

 – Hvordan dette kan påvirke oss både fysisk og psykisk«Stress er en overlevingsteknikk. Oldtidshjernen er med på å styre vårt reaksjonsmønster når vi blir utsatt for stress». Daniel Kahneman Stress styres av vårt autonome nervesystem. Dette...

les mer