Det er kun plass til én leder – NK-tittelen skaper frustrasjon

av | 28. mars 2019 | Ledelse

Jeg ble først introdusert til tittelen nestkommanderende (NK) da jeg gjennomførte førstegangstjenesten i indre Troms i 2000. For en vanlig mening i hæren var NK tittel en tilsynelatende flott og høyt respektert tittel, som hørte til langt oppe i det militære hierarkiet. I forsvaret kommanderes det, og deles ut ordre, og da vil nestkommanderende være en naturlig tittel.

I næringslivet deles det ikke ut ordre, ikke kommanderes det heller for den saks skyld, med mindre en jobber innen politi, brannvesen eller helsevesen. Kommanderende blir i mine ører en lite treffende tittel for en leder i 2019. De fleste bedrifter er i dag besatt av utdannede mennesker som ønsker en viss form for autonomi og selvstyring på arbeidsplassen.

En rolle som kan skape utfordringer

Min erfaring med NK-tittelen i næringslivet er i beste fall blandet. Jeg forstår at en person må ha hovedansvaret når daglig leder ikke er tilstede, men jeg ser allikevel to utfordringer med NK-stillingen. Den første utfordringen jeg erfarer er forholdvis enkel å justere, den andre mye mer krevende.

Det første jeg tenker på er manglende rolle- og ansvarsbeskrivelse. Hva innebærer det av oppgaver, mandat og myndighet å besitte stillingen? Manglende beskrivelse skaper mye unødvendig støy i organisasjonen og kan videre føre til misnøye og i verste fall oppsigelse hos de ansatte.

Vil ikke spille andrefiolin

Jeg skal prøve å eksemplifisere min andre utfordring, som er betydelig vanskeligere å håndtere, gjennom spekulasjonene rundt Nils Arne Eggen sin reansettelse i Rosenborg i 2014.

Eggen er en av de mest meritterte trenerne i norsk fotballhistorie. Han hadde enorm suksess med Rosenborg på 90- tallet hvor han stort sett gjorde rent bord i tippeligaen i en årrekke. 2010 var siste året Nils Arne Eggen sto ved roret på Rosenborg-skuta, men i 2014 ble det en del skriveri i media da han ble vurdert som en «hjelpetrener» for trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun.

Den gang TV 2-ekspert Mini Jakobsen, som selv spilte under Nils Arne Eggen, uttalt da «For en ting er sikkert: hvis du ansetter Nils Arne Eggen som hjelpetrener i et trenerteam, så spiller han ikke andrefiolin, det kan du bare glemme. Nils Arne er dirigenten, uansett».

Min erfaring tilsier at personer som besitter en NK-stilling har ofte en tydelig preferanseprofil. Det betyr at de har tydelige meninger om hvordan de ønsker å ha det i en gitt situasjon. Personer som besitter NK-stillingene er etter min erfaring ofte overveiende dominerende, inspirerende eller analytiske typer. De tydelige personlige preferansene har ikke ført dem inn i NK-stillingen, de har tatt stillingen enten bevisst eller ubevisst.

Når NK-personen tar styringen

Selv om den titulerte NK-personen ønsker det beste for bedriften, de ansatte og alle rundt dem, ligger det i deres natur å styre og dirigere. De må faktisk gå inn i en rolle for å ikke ta styringen og da blir det unaturlig.

Tar NK-personen over styringen, det være seg i møter, bestemmelser eller gitte situasjoner, vil de ødelegge autoriteten til daglig leder. Dette kan resultere i en intern maktkamp. Noe à la det vi er vitne til i maktkampen som utkjempes mellom Trine Skei Grande og Abid Raja i det politiske partiet Venstre.

Dessverre er det de ansatte dette går ut over, de som er det viktigste for bedriften. De blir taperne! De blir usikre, hvem er det egentlig som bestemmer hos oss? Dette er ofte et spørsmål som beveger seg rundt i rommet som en stor rosa elefant.

Hva er dine tanker rundt NK-rollen? Hvilke erfaringer har du i din bedrift?

Kontakt oss gjerne for en god drøs rundt temaet, vi i Evan-Jones lar oss begeistre av innspill og tanker fra dere som leser bloggene våre
Roar Fjeldheim

Roar Fjeldheim

Rådgiver og coach

Terje Landmark

Terje Landmark

Rådgiver og coach

Roger Årdal

Roger Årdal

Daglig leder og rådgiver

Verdien av gode kolleger

  Alle som kjenner meg vil si at jeg vanligvis ser på verden med positive briller, at jeg ser lyst på livet, liker utfordringer, smiler mye, latteren sitter løst og at jeg elsker nye ting og oppgaver.I min rolle som rådgiver i disse «Korona...

les mer

Hvordan lede og beholde millennials?

  «Millennials» er generasjonen født mellom 1983 og 1994. Det er denne gruppen som definerer de viktigste endringene i samfunnet og vi begynner nå å se konturene av et generasjonsskifte hvor millennials vil spille en viktig rolle i fremtidens...

les mer

Styre og lederevaluering

  Nye høyder og resultater - mulighetene for å forbedre styrearbeid og resultatskapning er stor.Et riktig sammensatt og kompetent styre med et åpent og tillitsfullt arbeidsklima vil være en viktig bidragsyter til å løse selskapets utfordringer...

les mer