Tid og tidsstyring – ikke la andre stjele tiden din!

21. september 2018 | Ledelse, Salg

Tenk gjennom hvordan du forvalter din tid, bruk den fornuftig. For en ting er sikkert, den kommer ikke tilbake!

Tiden er vår knappeste ressurs, og med mindre den styres, kan ingenting annet styres.

Peter Drucker

Å styre min egen tid er noe jeg kan bli bedre på. Nylig var jeg på et bedriftsbesøk da jeg fikk meg en liten a-ha opplevelse. Daglig leder i bedriften viste meg rundt i sine flotte nye lokaler og da vi kom til kaffemaskinen og en sofagruppe sa han noe som fikk meg til å tenke:

«Her treffes de ansatte til kaffedrøsen. Hos oss er det slik at vi ikke avbryter våre kollegaer i arbeidet. Ønsker de ansatte å snakke om private ting, som kampen på tv i går eller ta en pause fra jobben, treffes de her ved kaffemaskinen, og tar slike samtaler her».

I utgangspunktet ikke en revolusjonerende filosofi, men så genialt! Tenk all den tiden som dine kollegaer stjeler fra deg, eller det som faktisk verre er, du lar dem stjele. Jeg har mange ganger hørt ansatte, tidligere kollegaer og meg selv si: den beste tiden å jobbe her er før kl. 08.00 eller etter kl. 16.00, da får jeg faktisk gjort noe.

Jeg pleier ofte å si at det største problemet i norsk næringsliv er at vi ikke kan si nei. Selve ordet er enkelt nok, men vi er så redde for at den andre parten skal oppfatte oss som negative eller vanskelige hvis de får et nei. Det samme fenomenet skjer når vi snakker om tidstyvene som stjeler arbeidstiden din.

Rent formelt skiller vi mellom indre (selvstyrte tidstyver) og ytre tidstyver (eksterne tidstyver) og sist jeg hadde en bedriftssamling med akkurat dette temaet, var en deltaker veldig tydelig på hva hans største tidstyv var – «jeg legger meg for sent!» «De timene etter kl. 23 når alle har lagt seg i huset går for fort og jeg kommer meg ikke i seng før kl. 01 – 01.30».

Jeg tror det er mange som kjenner seg igjen i denne uttalelsen, iallfall gjør jeg det. Det er viktig å være bevisst på at det er meg selv som styrer dette, og med mindre jeg bevisst går inn for å endre det vil det ikke skje noe. Valget er mitt, ingen andre sitt! 

En annen stor tidstyv er mobiltelefonen, det blir nesten som det klassiske spørsmålet – er det eieren som går tur med hunden eller hunden som går tur med eieren?  Hvor mye tid stjeler mobiltelefonen din? En ting er når du er på jobb og telefonen er din medspiller, men når du kommer hjem og egentlig ikke trenger å sjekke den – klarer du å la være eller skal du bare inn og sjekke om det er noe nytt på mailen, Facebook, Instagram, Twitter, etc.? Er lyden på mens du spiser middag og tankene flyr tilbake til den siste e-posten du sendte før du gikk hjem? 

Her om dagen sa min sønn på 2 år: «Nei pappa!» da jeg tok opp telefonen for å sjekke et eller annet unødvendig. Etter det har jeg bestemt meg for at telefon ikke skal styre min tid, i alle fall ikke min kvalitetstid. 

Min oppfordring til dere alle er: tenk gjennom hvordan du forvalter din tid, bruk den fornuftig. For en ting er sikkert, den kommer ikke tilbake!

Er du en nysgjerrigper?

  Hva er nysgjerrighet, og er det en bra ting? Jeg tenker at det å være nysgjerrig også handler om respekt!– Selve ordet respekt kommer fra å re-spektere, eller å se en gang til. Respektfull atferd handler om å møte andre mennesker med åpenhet...

les mer

Sommermøte med meg selv (SWOT)

  Nytt år og nye muligheter er et kjent begrep, og for noen betyr det å ha «årsmøte» med seg selv og ofte rundt årsskifte. Det å reflektere over hvor er jeg nå, hvordan har jeg det på jobb, hva skal jeg gjøre mer eller mindre av osv.Jeg har ofte...

les mer

Mindfulness, lederskap og prestasjon

  I jobben som rådgiver møter jeg ofte ledere som ønsker seg verktøy for å håndtere stress. Som ønsker å bli enda mer effektive, få enda mer inn i en allerede full og stressende hverdag. Med den bestillingen, er det ofte veldig naturlig å...

les mer

Hører du, eller lytter du?

  - Nå er du der igjen… - Hvor da? - Du hører ikke etter! - Hmmm… Har du vært i denne situasjonen før? Jeg tipper at du nikker gjenkjennende og det er ikke så rart, for lytting kan være en krevende øvelse. Eksempel på lytting: Du kommer på besøk...

les mer