Hvorfor er norske virksomheter så dårlige på å sette tydelige mål?

6. november 2017 | Ledelse

Norske virksomheter er generelt alt for dårlige til å sette seg tydelige mål. Dette gjelder både personlige utviklingsmål og mål for utvikling av virksomheten.

La meg utdype. Det kan omhandle personlige utviklingsmål eller mål for hele bedriften. HR Norge gjennomførte nylig en internasjonal undersøkelse med tittelen Global Employee and Leadership Index. Den indikerte at kun 3 av 10 norske ledere hadde en tydelig utviklingsplan med tydelige mål. 3 av 10!

Av 42 deltakende land havnet Norge på plass nummer 33.

Mitt spørsmål er: Hvordan skal man klare å skape personlig utvikling eller utvikling av ens bedrift hvis en ikke vet hvor en skal? Eller hva som skal til for å komme dit?

I mitt hode går ikke dette regnestykket opp. Benjamin Franklin hevdet: “If you fail to plan, you are planning to fail!” En påstand som er like aktuell i dag som den var for 200 år siden.

Heldigvis synder ikke alle norske selskaper med tydelige mål. Det finnes selskaper i Norge som er flinke til dette, men de som er best i Norge er idretten. Her har det norske næringslivet mye å lære. Hvor mange profesjonelle norske idrettsutøvere entrer sin arena uten tydelige mål? Videre har de en tydelig plan på hvordan disse målene skal nås og gjerne overgås.

FRAM-modellen og maraton

Jeg er ingen profesjonell idrettsutøver, og langt ifra en profesjonell langdistanseløper. I utgangspunktet har jeg ingenting i en maratonløye å gjøre. Jeg er en 37 år gammel tidligere midtstopper på 90 kg som passer mye bedre som duellspiller inne i 16 meterboksen på fotballbanen enn i maratonløypen. Min jobb har vært å effektivt stoppe smidige, målsikre spisser.

Allikevel, lørdag 16 september 2017 løp jeg BMW Oslo Maraton på sluttiden 3:49:41, 11 minutter foran målet på 4 timer. Nå skal det være nevnt at min sluttid i Oslo er langt fra noe sensasjon og hele 1 time og 39 minutter bak rekorden til Norges beste maratonløper. Allikevel er det en stor seier for meg. Så hvordan klarte jeg å nå målet mitt i en tung og utfordrende løye gjennom Oslos gater? Svaret er aktiv og bevisst bruk FRAM modellen i forkant og under selve løpet. Dette er en modell som benyttes aktivt av profesjonelle idrettsutøvere. FRAM modellen er en forkortelse og kan forklares enkelt følgende:

Forstått – hva må gjøres og hva ”koster” det?
Realistisk – men utfordrende
Akseptert – eierskap og forpliktelse
Målbart – spesifikk og tidsbestemt.

Ved aktivt bruk av denne enkle modellen, eller kjøreguiden om du vil, nådde jeg mitt mål om en sluttid på under 4 timer. I etterkant av løpet er det ikke tvil om at det var F´en og i A´en i FRAM modellen som var de to mest krevende elementene. Det å virkelig forstå, både mentalt og fysisk, hva det ”koster”, i forkant og under selve løpet, å fullføre de 42 195 meterne på under 4 timer. Ikke minst det å forplikte seg til å gjennomføre all den treningen som kreves i forkant.

Litt av den utfordrende A´en ble løst gjennom å dele mitt mål med alle jeg kjenner. Jeg mener at jo flere som vet om dine mål, jo lettere er det for deg å forplikte deg til dem.

Jeg ønsker med dette å utfordre deg som leser om å aktivt bruke FRAM modellen når du skal sette deg dine personlig utviklingsmål eller målene for din bedrift. Min erfaring er at FRAM modellen fungerer og hjelper deg til å nå målene dine.

Lær å bli en coachende leder

 Bli med på vårt praktiske coachingprogram på 4 samlinger, som starter 22. august! Coachende ledere bruker en rekke verktøy når de hjelper medarbeidere med å oppnå ønskede resultater. En coach påpeker alternativer, inspirerer, bygger opp selvtillit og kompetanse,...

les mer

Er lederteamet klar til å levere i 2023?

  Som drivere innen ledelse, strategi og salg, vet vi at det arbeidet som legges ned nå i november og desember er avgjørende for resultatet i året som kommer. Det er naturlig å ha fokus på strategi, salg, kulturen i bedriften osv. Like naturlig...

les mer

Mindfulness, lederskap og prestasjon

  I jobben som rådgiver møter jeg ofte ledere som ønsker seg verktøy for å håndtere stress. Som ønsker å bli enda mer effektive, få enda mer inn i en allerede full og stressende hverdag. Med den bestillingen, er det ofte veldig naturlig å...

les mer

Velkommen til oss, Ingjerd!

 Evan-Jones vokser og vi bygger nå opp en avdeling i Oslo-området. I den forbindelse er vi stolte av å presentere Ingjerd Torp Sletner som vår nye rådgiver.– Muligheten jeg nå har fått i Evan-Jones, anser jeg som et privilegium. Det å kunne...

les mer