Har du fått din daglige dose?

av | 3. februar 2021 | Blogg

Hjemmekontor. Corona. Teamsmøter. Den nye normalen.

Det har vært skrevet og pratet mye om dette det siste året!

Vi er lei av de nye ordene, av situasjonen, av usikkerheten.

Og vi vet samtidig at vi skal være takknemlige. Vi som bor i det beste landet, og lever på den grønneste grenen.

«Drøset» i Stavanger Aftenblad beskrev det ganske godt. Jeg refererer et utdrag, men med noen formuleringer utelatt, siden dette tross alt er en Evan-Jones blogg, og leses av andre enn de med dialekt fra vår region:

– E du leie?


– Nei, du vett. Det går jo helse greit.


– Ja, jo, men du kjenne det litt?


– Bittelitt, ja.

– Ja, koss då?


– Nei, altså, eg kjenne jo at livsgnisten er fullstendig vekke, og at ett møde te på sånn Teams eller Meet og sånt kan få meg te å leida itte haglå, og at hvis eg ser ein idiot te som bare ikkje gidde bruga monnbind, så fyr’eg te an i froktå på Kiwi, og ikkje kan eg gå på kafé, ikkje ha besøg, ikkje gå på besøg, ikkje gå i kjerkå, ikkje at eg går i kjerkå, men eg vil gjerna bestemma sjøl at eg ikkje vil gå i kjerkå, og ikkje kan eg reisa te Syden, og knapt nok te Oslo, ikkje at eg vil te Oslo, men ligavel, og det krele med sure ongar som kjede seg, og eg klikke snart i vinkel på både Høie, Erna og han der Nakkstad som snakke roligt og beherska, selv om det koge fullstendig hjemma hos alle, og den neste som seie någe som helst om at «det e så herrrrligt me lågare tempo i kverdagen» komme eg te å klina rett ner, og hvis bare ein person te skrive på Facebook at «såååå herrrrligt me goe ti te familien, guuuuu kor me kose oss», så komme eg te å ….
(resten her passer seg ikke for gjenfortelling…)


– Akkurat. Så du e litt leie?


– Litt leie, ja.

Så hva kan vi gjøre? Vi som er «litt leie», og som har litt skyldfølelse pga. det. Som ikke kan påvirke totalen, annet enn med å overholde regler og retningslinjer, og forholde oss lojalt til det fagmiljøene til enhver tid deler av informasjon? Som må «prøve å gjøre det beste ut av det»?

Det er her den daglige dosen kommer inn.

Den daglige dosen av aktiviteter som frigjør ulike hormoner, som påvirker oss og gjør en stor forskjell!

Det finnes faktisk noen gode verktøy som vi kan jobbe helt konkret med selv, og som gjør oss sterkere mentalt, som senker stressnivået og styrker muligheten for å stå stødig i krevende arbeidshverdager. Og som gjør at vi kan være en bedre versjon av oss selv, i møte med andre. Enten det er kolleger, kunder, familie eller venner. Og enten møtene er fysiske eller digitale.

– Vi er fra naturens side utstyrt med innebygde, rusfremkallende stoffer, som frigjøres og blir virksomme ved visse aktiviteter og inntrykk. Da starter visse kjemiske aktiviteter i hjernen, og spesielt i hjernens lystsenter, sier sosiolog Knut T. Reinås ved Aker Universitetssykehus.

La oss se litt på noen av disse stoffene:

D – dopamin
O – oksytosin
S – serotonin
E – endorfin

D – dopamin – belønning i form av frigjøring av dopamin spiller en viktig rolle for oss mennesker. Spising, sex og jakt på nye opplevelser, er eksempler på aktiviteter som frigjør dopamin i hjernen. Når vi får oppfylt våre behov, kvitterer hjernen med en følelse av ro, glede og velvære.

Dopamin involveres når vi er motiverte, gleder oss, ser fram til opplevelser og aktiviteter, og det aktiveres bla. når vi gir noen en fin overraskelse.

O – Oksytosin -også omtalt som «kjærlighetshormonet», eller klemmehormonet, og produseres i hjernen blant annet under fødsler, for å bidra til å skape en emosjonell tilknytning mellom mor og barn. Oksytosin øker empati og oppmerksomhet. Forskere ved Karolinska instituttet i Stockholm har blant annet påvist at oksytosin er svært sentralt for sosiale interaksjoner, både i de nære relasjonene, men også når større grupper og team skal etableres. Når oksytosin frigjøres, blir du mer avslappet og åpen, som for eks når man er forelsket.

S – serotonin har å gjøre med bla. sinnsstemning, søvn og våkenhet, metthet og sultfølelse, smerteopplevelse og impulskontroll.  Serotonin har evne til å stimulere humøret i positiv retning. Stoffet tar del i hjernens humørskiftninger og frigjøres ved glede og lidenskap. Og vet du hva? Det frigjøres også ved å praktisere takknemlighet. Og denne praksisen, når vi gjennomfører det aktivt og systematisk, gir store utslag bla på energi, humør og søvnkvalitet.

Det forskes også mye nå på hva som skaper livsglede, og kurset The Science of Well-Being på Yale University er interessant og nyttig hvis man er interessert i temaet. Det ligger gratis på nettet, går over 10 uker, og er tilgjengelig for alle.

E – endorfin – kanskje det stoffet de fleste av oss har hørt om før, og har et forhold til? Endorfiner frigjøres ved behov, for eks ved fysiske anstrengelser, og er et naturlig og smertestillende stoff. Mange av oss kan kjenne igjen velværefølelsen litt ut i treningsøkten, for ikke å snakke om etter at aktiviteten er avsluttet. Det kalles gjerne kroppens egen morfin. Og utløses også av både latter og gråt. Så det kan være fornuftig å utsette seg for begge deler, med jevne mellomrom.

Mulig endorfinrushet er noe av grunnen til at aktiviteten vinterbading har tatt helt av denne sesongen? Det gir en endorfin-fyrverkeri, er kortreist, gratis og bærekraftig.

Hvis du i tillegg inviterer med deg noen som du da gir en overraskelse, og klemmer litt på (innen din kohort), så har du satt i gang en mengde positive effekter, godt for både humøret og helsa. Og du – det å være ute i naturen gir en del av disse effektene i seg selv!

Hvordan sikrer du din daglige dose?

Du er veldig velkommen til å ta en uforpliktende, men personlig drøs rundt disse temaene med oss i Evan-Jones. Enten det er for å oppleve egen arbeidshverdag som enda bedre, eller for å bygge teamet ditt videre. Eller en kombinasjon.

Noen anbefalinger:

  • Raushetens tid, Kathrine Aspaas. Om tillit, åpenhet og bunnlinje.
  • Stillhetens råskap, Anders Meland. Om mindfulness – trening og prestasjon.
  • We are HUMANS, not ZOOMans, Pellegrino Riccardi. Foredrag. Se profil på talerlisten.no.
  • Mindfulness 9 attitudes, Jon Kabat-Zinn. Om takknemlighet. Se video på YouTube.

Anbefalingene er valgt ut basert på egne preferanser, og det som har gitt meg stor interesse for, og noe innsikt i, temaene. 

Apropos nye ord: Visste du at språkrådet i Sverige kåret ordet Lesserwisser som årets nye ord 2020?

Mer om det i min neste blogg.

Sommermøte med meg selv (SWOT)

  Nytt år og nye muligheter er et kjent begrep, og for noen betyr det å ha «årsmøte» med seg selv og ofte rundt årsskifte. Det å reflektere over hvor er jeg nå, hvordan har jeg det på jobb, hva skal jeg gjøre mer eller mindre av osv.Jeg har ofte...

les mer

Mindfulness, lederskap og prestasjon

  I jobben som rådgiver møter jeg ofte ledere som ønsker seg verktøy for å håndtere stress. Som ønsker å bli enda mer effektive, få enda mer inn i en allerede full og stressende hverdag. Med den bestillingen, er det ofte veldig naturlig å...

les mer

Hører du, eller lytter du?

  - Nå er du der igjen… - Hvor da? - Du hører ikke etter! - Hmmm… Har du vært i denne situasjonen før? Jeg tipper at du nikker gjenkjennende og det er ikke så rart, for lytting kan være en krevende øvelse. Eksempel på lytting: Du kommer på besøk...

les mer

Styrearbeid og resultatskaping

  RUNE våge er Senior Rådgiver innen Ledelse, Strategi og Organisasjon i Evan-Jones ® RUNE VÅGE er siviløkonom (MSc. Strategi og ledelse) og en erfaren og inspirerende rådgiver og mentor innen strategi, innovasjon og forretningsutvikling. Han...

les mer
Ewy Myrhaugen

Ewy Myrhaugen

Teamleder og rådgiver